صنعت نیروگاهی کشور در مسیر تکامل


علی عیسی‌پور، مدیرکل دفتر فناوری و بومی‌سازی نیروگاه‌های شرکت برق حرارتی در یادداشتی نوشت: در راستای اجرای سیاست‌های کلی نظام درخصوص توانمندسازی شرکت‌های داخلی و قطع وابستگی در شرایط تحریم، شرکت مادرتخصصی تولید نیروی برق حرارتی امکان‌سنجی ساخت داخل، توانمندسازی شرکت‌های دانش‌‎بنیان و ایجاد خط تولید را جزو اهداف خود قرار داده است.
در همین راستا با برنامه‌ریزی‌های صورت گرفته تمامی پره‌های توربین گازی که دارای تکنولوژی پیچیده‌ای هستند و زمانی تامین آن‌ها از معضلات نیروگاه‌ها بود در داخل ساخته می‌شود یا در حال ساخت هستند؛ همچنین سایر قطعات و مجموعه‌هایی که تامین آن‌ها از معضلات نیروگاه‌ها بوده در برنامه ساخت داخل قرار گرفته است.
اقدامات صورت گرفته در این بخش نتایج متعددی همچون جلوگیری از خروج ارز، ایجاد اشتغال پایدار، خدمات پشتیبانی در دسترس و کالای ارزان‌تر را در پی داشته است و بر همین اساس از ابتدای سال گذشته تاکنون معادل ۶ هزارو ۹۶۵ میلیارد ریال قرارداد برای ساخت داخلی قطعات با سازندگان داخلی منعقد شده است.

خریداری قطعات یدکی مورد نیاز این بخش از شرکت‌های خارجی، نیازمند هزینه‌ای بالغ بر ۱۱ هزار و ۳۴۵ میلیارد ریال بوده که با داخلی‌سازی آن‌ها تاکنون چهار هزارو ۳۸۰ میلیارد ریال صرفه‌جویی انجام شده است. به تعبیری این اقدام کاهش ۴۰ درصدی هزینه تهیه این قطعات از خارج کشور را به همراه داشته است.
در حال حاضر حدودا ۹۰ درصد تجهیزات حساس و اصلی از قبیل بخش‌های مختلف توربین، ژنراتور، بویلر، پمپ‌ها و فن‌های نیروگاهی ساخت داخل می‌شوند و با توجه به اینکه مجموعه نیروگاهی تولید برق حرارتی، مجموعه‌ای از نیروگاه‌های متعدد و با فناوری‌های کاملا متفاوت می‌باشند این درصد در نیروگاه‌های مختلف متفاوت است.

در خصوص ۱۰ درصد باقیمانده که اغلب مربوط به سیستم‌های کنترل و حفاظت می‌باشد برنامه‌ریزی‌های لازم صورت گرفته است. سیستم کنترل واحد‌های گازی بومی‌سازی شده است و بومی‌سازی سیستم کنترل واحد‌های بخار از طریق پژوهشگاه نیرو و با همکاری یکی از شرکت‌های دانش‌بنیان در حال برنامه‌ریزی می‌باشد.

در حال حاضر ساخت داخل رله نیروگاهی نیز در دستور کار گرفته است و درصدد ساخت داخل تجهیزات ابزار دقیق هستیم؛ بدین منظور تمامی شرکت‌های فعال در این زمینه دعوت به همکاری می‌شوند و حمایت از آن‌ها از طریق تولید بار اول انجام خواهد شد.

در این میان بایستی به این مسئله توجه کرد که نقش شرکت مادر تخصصی تولید نیروی برق حرارتی در حمایت از تولید ساخت داخل بر اساس ماموریت‌های محول به این شرکت، تضمین خرید تولیدات ساخت داخل در مقابل نمونه مشابه خارجی این قطعات است. بر این اساس تمامی شرکت‌های مدیریت و تولید برق ملزم به اخذ مجوز خرید خارجی از دفتر فناوری و بومی‌سازی نیروگا‌ه‌ها هستند. تمامی درخواست‌ها به صورت دقیق مورد بررسی قرار گرفته و اگر امکان ساخت داخل در کشور وجود داشته باشد به هیچ عنوان مجوز خرید خارجی صادر نمی‌گردد.
همچنین با توجه به اهمیت مضاعف استفاده حداکثری از ظرفیت‌های داخلی کشور برای تولید اقلام راهبردی و دانش‌بنیان در شرایط تحریم و نظر به انتخاب شعار سال ۱۳۹۹ به نام جهش تولید توسط مقام معظم رهبری، به موازات تشکیل کمیته بار اول در معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، کمیته تولید بار اول شرکت برق حرارتی نیز تشکیل گردید.

بر اساس مفاد مصوبه ۲۰/۳ ستاد مقابله با تحریم، اگر ساخت قطعه‌ای برای اولین بار در کشور انجام شود، با تایید کارگروه تولید بار اول معامله با شرکت‌های دانش‌بنیان بدون الزام به رعایت تشریفات قانون برگزاری مناقصات قابل انجام می‌باشد. در سال گذشته یکبار از این ظرفیت برای ساخت رتور توربین F۹ استفاده شده است که متاسفانه بدلیل تاخیر در انعقاد قرارداد به مشکل برخورد کرده است. در سال جاری برنامه‌ریزی جهت طراحی و ساخت داخل Retaining Ring با استفاده از این ظرفیت صورت گرفته است.

با توجه به استقلال شرکت‌های تولید و مدیریت تولید هر کدام در زمینه ساخت داخل فعالیت‌های قابل ملاحظه‌ای داشته‌اند که در این خصوص نمایشگاه مجازی قطعات و نیازمندی‌های ساخت داخل نیروگاهی به زودی راه‌اندازی خواهد شد. در این نمایشگاه مجازی دائمی قطعات ساخته شده در واحد‌های نیروگاهی به نمایش گذاشته می‌شود و نیازمندی‌های این صنعت که بایستی در داخل کشور ساخته شود در اختیار عموم قرار خواهد گرفت تا شرکت‌هایی که توانایی ساخت داخل این قطعات را دارند برای همکاری با شرکت اعلام آمادگی کنند.

از طرفی جهت تهیه لیست بلند تأمین‌کنندگان و سازندگان داخلی شورای ارزیابی صلاحیت تأمین‌کنندگان در شرکت مادرتخصصی تولید برق حرارتی تشکیل شده است و فراخوان چهار قطعه یدکی نیروگاه همچون پره‌های ثابت و متحرک واحد‌های F۵، لوله‌های بویلر و فیلتر واحد‌های توربین‌های گازی از طریق ستاد ایران اعلام شده و به زودی لیست بلند این قطعات تهیه و اعلام می‌گردد تا با ابلاغ آن به شرکت‌های زیرمجموعه تولید بتوانند از این لیست بلند استفاده کنند. این برنامه برای تأمین‌کنندگان قطعات نیروگاهی ادامه خواهد یافت.

همچنین دستورالعمل ارزیابی صلاحیت پیمانکاران تعمیرات اساسی در حال بروزرسانی است و پس از بروزرسانی این دستورالعمل و اخذ مصوبه کمیته فنی و بازرگانی شرکت تولید نیروی برق حرارتی، دستور فراخوان برای تهیه لیست بلند پیمانکاران تعمیرات اساسی از طریق ستاد ایران ارائه خواهد شد. تمامی شرکت‌های مدیریت تولید که نسبت به اصلاح اساسنامه خود اقدام کرده‌اند می‌توانند در این فراخوان‌ها شرکت کنند.



ارسال نظر


اگر تصویر خوانا نیست اینجا کلیک کنید
همزمان با تأیید انتشار نظر من، به من اطلاع داده شود.
* نظر هایی كه حاوی توهین است، منتشر نمی شود.
* لطفا از نوشتن نظر های خود به صورت حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.


پرشین ابزار دقیق باتجربه چندین سال در زمینه فروش تجهیزات ابزار دقیق با معروف ترین برندها که دارای بالاترین کیفیت ها و مناسب ترین قیمت ها است فعالیت می کند و توانسته سهم خوبی از بازار ابزار تجهیزات اندازه گیری را به خود اختصاص دهد. ابزار دقیق با کمک ابزاری مانند فلومتر، روتامتر، لول ترانسمیتر، فلو سوئیچ، لول سوئیچ، شیربرقی، سنسور فشار، گیج فشار یا مانومتر و ... پارامترهای مختلفی مانند دما، فشار و جریان را اندازه گیری می کند.

در اندازه گیری مقدار یک کمیت با یک استاندارد مشخص مقایسه می شود و نتیجه به دست آمده به صورت عدد نمایش داده می شود. حال در صنعت برای اندازه گیری کمیت های مختلف مانند دما، فشار و جریان با تجهیزات ابزار دقیق اندازه گیری می کنیم. تجهیزات به 4  گروه عمده تقسیم می شوند:

  1. تجهیزاتی که فقط اندازه گیری کرده و روی نمایش گر خود نشان می دهد.
  2. تجهیزاتی که اندازه گیری می کنند و عدد به دست آمده را ثبت می کنند.
  3. ابزارهایی که این کمیت ها را کنترل می کند.
  4. ابزارهایی که هر سه وظیفه کنترل، ثبت و نمایش را انجام می دهد.

معرفی سیستم ها و تجهیزات ابزار دقیق

تجهیزات ابزار دقیق را می توان با کمک یک مثال ساده بیان کرد. فرض کنید در سیستم تنظیم خودکار سوخت موتور، ترانسمیتر فشارو سنسور سرعت وضعیت موتور را مورد بازبینی قرار می دهد. اطلاعات بدست آمده از طریق این سنسورها به وسیله یک پردازنده مانند شیربرقی به سیگنال های الکتریکی تبدیل می شود و نهایت برای کنترل موتور وظایف مربوطه را انجام می دهد.

انواع فرآیند های کنترل

یکی از روش های انتخاب تجهیزات ابزار دقیق تشخیص این است که دقیقاً چه هدفی دارید و باید ماهیت فرآیند مشخص شود. آیا شما قصد دارید فشار، دما، سطح یا جریان را اندازه بگیرید. هرکدام از این کمیت ها ابزار متفاوتی را دارد که در ادامه با انواع آنها آشنا خواهید شد.

ابزار اندازه گیری دما

از این ابزارها در صنعت بسیار استفاده می شود به عنوان مثال در صنعت پزشکی، دارویی، صنعتی و ... برای اندازه گیری میزان سردی و گرمی یک جسم و مشخص کردن میزان دما از این ابزارها استفاده می کند که به دو دسته کلی ترمومتر و ترموکوپل دسته بندی می شود.

ابزار اندازه گیری فشار

ازنظر فیزیکی فشار مقدار نیرویی است که به سطح وارد می شود. حال میزان فشار وارد شده بر جسم، مایع یا سیال بسیار اهمیت دارد به همین دلیل برای اندازه گیری آن از روش و تجهیزات مختلفی استفاده می شود. فشاری که از در لوله و اتصالات در جریان است در صورتی که تحت کنترل و محدوده مشخص باشد مشکلی پیش نمی آید که این نظارت و کنترل را می توان به کمک فشار سنج ها که به آنها گیج فشار یا مانومتر می گویند انجام داد.

ابزار اندازه گیری جریان یا فلو

میزان جریان عبوری از یک سطح در یک زمان مشخص جریان یا دبی گفته می شود که میزان آن بر اساس حجم، لیتر یا جرم قابل محاسبه است. برای محاسبه فلو از ابزارهای مختلفی مانند فلومتر، فلو سوئیچ، روتامتر استفاده می کنند.

ابزار اندازه گیری سطح

سطح یکی از پارامتر هایی است که کنترل آن در صنعت از اهمیت بالایی برخوردار است و در صوت رد شدن از سطح مورد نظر ممکن است پیامدهای جبران ناپذیری داشته باشد. لول ترانسیمتر یکی از ابزار هایی است که خروجی الکتریکی متناسب با سطح را ایجاد میکند و بعد از رسیدن به سطح مورد نظر خروجی مورد نظر را نمایش میدهد. از ترانسمیتر ها در اندازه گیری سطح مخزن های مختلف استفاده میشود.