در بین انواع انرژیهای تجدیدپذیر، انرژی خورشیدی و بادی از اهمیت بسزایی برخوردارند. صنعت خورشیدی در اروپا طی سالهای اخیر روند رو به رشد و قابل ملاحظهای را نسبت به دیگر انواع انرژیهای تجدیدپذیر داشته است.
دلیل روند رو به رشد تولید انرژی خورشیدی در اروپا را میتوان در اتخاذ سیاستهای تشویقی که کشورهای مختلف اروپایی جهت افزایش ظرفیت بهرهبرداری از این منبع انرژی در دستور کار قرار دادهاند جستجو کرد. حفاظت از محیط زیست و همچنین تلاش در جهت تحقق اهداف مرتبط با توسعه پایدار را میتوان بعنوان ۲ عامل اساسی در روند توسعه بهرهبرداری از انرژیهای تجدیدپذیر در اروپا قلمداد کرد.
حال سوال کلیدی که در ادامه بحث به آن پرداخته خواهد شد این است که دلیل چنین افزایش قابل توجه ظرفیت انرژی خورشیدی اروپا در سال ۲۰۲۰ نسبت به سالهای ۲۰۱۷ تا ۲۰۱۹ چیست؟
آغاز عصر خورشیدی در قاره سبز
تا اوایل سال ۲۰۱۱، صنعت خورشیدی در حال طی کردن یک دوره گذار بوده است. بطوریکه در اروپا از آغاز سال ۲۰۰۹ تا ۲۰۱۳، سطح تولید انرژی خورشیدی از حدود ۱۵ گیگاوات در ابتدای سال ۲۰۰۹، به حدود ۹۰ گیگاوات تا ابتدای سال ۲۰۱۳ میرسد که حکایت از رشد ۶ برابری تولید انرژی خورشیدی در اروپا طی این دوره ۴ ساله دارد.
پیشگامان تحول صنعت انرژی خورشیدی در اروپا کشورهای آلمان و ایتالیا بودهاند. از ابتدای سال ۲۰۱۳، روند توسعه صنعت خورشیدی در اروپا رو به کاهش رفت، اما با شروع روند توسعه صنعت خورشیدی در انگلیس و همچنین تلاش آلمان در این راستا، روند کاهشی بوجود آمده تا حدی جبران شد.
آلمان با تولید بیش از ۵۰ گیگاوات انرژی خورشیدی در سال ۲۰۱۹، بزرگترین تولید کننده انرژی خورشیدی در اروپا است. همچنین پس از چین، ایالات متحده آمریکا و ژاپن، جایگاه چهارم را در دنیا از آن خود کرده است.
حمایت دولتهای اروپایی از توسعه انرژی خورشیدی به شیوه پرداخت یارانه حمایتی
وی افزود: دولت آلمان در سال ۲۰۱۴، سازوکار تخصیص یارانه به صنعت خورشیدی را از یک سازوکار کاملا دولتی که در آن میزان یارانه پرداختی مستقیما توسط خود دولت تعیین میشد، به یک سازوکارمبتنی بر بازار تغییر داد و از زمان اجرای همین تغییر، سرعت توسعه صنعت خورشیدی، نسبت به دوره زمانی قبل از سال ۲۰۱۴ بهمراتب کاهش پیدا کرده است.
فرآیند توسعه انرژی خورشیدی در برخی کشورهای اروپایی
از جمله دیگر کشورهای اروپایی که اهداف بلندپروازانهای در صنعت خورشیدی دارد، فرانسه است. این کشور قصد صادرات سالانه ۲.۹ گیگاوات برق خورشیدی بین سالهای ۲۰۱۹ تا ۲۰۲۵ دارد. همچنین فرانسه بدنبال آن است که ظرفیت تولید برق خورشیدی را تا سال ۲۰۲۵ بمیزان ۱۷.۲ گیگاوات افزایش دهد.
افزایش مزارع خورشیدی از عوامل توسعه انرژی خورشیدی
بعنوان مثال، در ماه آپریل سال جاری، شرکت ایبردولا که یک شرکت فعال در زمینه توسعه انرژیهای تجدیدپذیر در اروپاست، یک مزرعه بزرگ خورشیدی در شمال اسپانیا را به یک منطقه صنعتی محلی متصل کرد. این پروژه بزرگ با هدف تامین برق مورد نیاز صنایع محلی واقع در آن منطقه انجام شده است.
ذخیره سازی انرژی، چالش اصلی پیشروی صنعت انرژیهای تجدیدپذیر