کلباسی مدیر دفتر تحقیقات و استانداردهای شرکت برق منطقهای تهران در تشریح جزئیات ربات بازرس ریلی اظهار داشت: در حال حاضر به منظور بررسی مشکلات و عیوب فنی و تغییرات به وجود آمده در طول تونلهای کابلی برق تهران از نیروی انسانی پیاده در بازههای زمانی هر سه ماه یک بار استفاده میشود. این موضوع علاوه بر افزایش ریسک بروز خسارات جانی، به دلیل طولانی بودن مسیر و بروز خستگی، موجب کاهش دقت و افزایش خطای بازرسی خواهد شد (اشتباهات انسانی) که خود احتمال عامل بروز حوادثی است که در صورت بازرسی صحیح، قابل پیشگیری بوده و امنیت بهره برداری از تونل را افزایش میدهد.
مجید عبدالهی در همین زمینه ادامه داد: بدین منظور قراردادی با پارک فناوری پردیس معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری با عنوان"بومیسازی، طراحی و ساخت ربات بازرس تونلهای شبکه انتقال و فوقتوزیع" جهت تونل قورخانه - شوش به طول ۴.۵ کیلومتر به ارتفاع حدود ۲۲۰ سانتی متر و عرض حدود ۲ در ابتدای سال ۱۳۹۸ مبادله شدکه هماکنون توسط شرکت «ایده کاوان صنعت پردیس» از اعضای پارک فناوری پردیس و با همکاری دفتر تحقیقات و استانداردها و همچنین امور انتقال نیروی دو تهران از شرکت برق منطقهای تهران، ساخته شده و آماده نصب در تونل و انجام آزمایشهای لازم در داخل تونل است.
وی با اشاره به بازرسی دقیق و مداوم تمام نقاط تونل توسط ربات و اطلاع دقیق از محل عیب و خطا بهصورت کاملا هوشمند ادامه داد: همچنین از این ربات که جهت مانیتورینگ و تشخیص عیوب فنی تونل استفاده میشود میتوان جهت کاربردهای حفاظتی و حراستی نیز میتوان استفاده کرد که کاملا از لحاظ اقتصادی نیز به صرفه است.
این گزارش در پایان اضافه میکند؛ کردی مدیرعامل شرکت نیز روز ۱۸ شهریور طی نشستی، ضمن تقدیر از عوامل و دست اندرکاران پروژه یاد شده، بر استمرار فعالیتهای تحقیقاتی و اندیشههای نو و خلاقانه تاکید نمود.
گفتنی است این ربات هوشمند برای اولین بار در شبکه انتقال شرکت برق منطقهای تهران در سطح کشور طراحی و ساخته شده است و تمامی مراحل طراحی و ساخت این ربات توسط جوانان نخبه کشور انجام و بومی سازی شده است. با راه اندازی این ربات هوشمند، ایران در کنار چند کشور برتر دنیا به دلیل نصب و برنامه نویسی نرم افزارها، سنسورها و تجهیزات بروز و پیشرفته بروی این ربات، قرار میگیرد.