«برق امید» مشارکتی برد-برد میان مردم و صنعت برق است


به گزارش برق نیوز، مصطفی رجبی مشهدی،سخنگوی صنعت برق و معاون برنامه‌ریزی شرکت توانیر بیان داشت: سال‌ها سرمایه‌گذاری در زمینه ساخت تاسیسات و تجهیزات تولید و انتقال انرژی برق به دورانی وارد شده که باید مدیریت توأمان عرضه و تقاضای انرژی مدنظر قرار گیرد و مدیریت مصرف به دستور کار اولویت‌دار صنعت برق تبدیل شود. وزارت نیرو مدیریت مصرف را به‌صورت جدی از سه سال پیش آغاز کرد و از همان ابتدا بر همراه کردن مشترکان همه بخش‌های مصرف‌کننده تاکید داشت و این امر با استقبال مناسب مشترکان نیز مواجه شد. تمرکز بر مدیریت مصرف به معنای رها کردن ساخت نیروگاه و سایر تاسیسات شبکه‌های برق نیست. صنعت برق طی این مدت به‌طور متوسط سالانه بیش از ۲۲۰۰ مگاوات نیروگاه و شبکه‌های موردنیاز را نصب و به بهره‌برداری رسانده، اما دستاورد‌های صنعت در زمینه مدیریت مصرف بسیار چشمگیر بوده است.

اجرای برنامه‌های تشویقی مدیریت مصرف رشد مصرف برق سبب شد، نرخ رشد اوج بار در دو سال پیاپی به یک درصد کاهش یابد، در حالی که طی ۱۰ سال اخیر متوسط این رقم بیش از ۵ درصد بوده است. این اقدام کسب منافع مهم ملی و بین‌المللی را به همراه داشته است. تامین پایداری شبکه برق بدون خاموشی ناشی از کمبود تولید، جلوگیری از سرمایه‌گذاری برای تامین بار اوج که فقط ۵/ ۳ درصد از ساعات سال را شامل می‌شود، افزایش عرضه انرژی در بخش مولد کشور (رشد ۸/ ۱۱ درصدی مصرف برق صنایع بزرگ) و انجام تعهدات صادرات برق به کشور‌های همجوار از جمله دستاورد‌های صنعت برق بوده است.

استمرار این روند نیازمند توسعه راهکار‌های مدیریت مصرف و استفاده بهینه از انرژی برق است. طرح «برق امید» به‌دنبال وضع قواعد و اصلاحات سازوکاری مبتنی‌بر ترکیبی از قواعد تشویقی و بازدارنده برای مصرف‌کنندگان است که سبب می‌شود مشترکان برق خانگی انرژی برق را به درستی استفاده کنند و به این جهت «برق امید» طرحی برای ایجاد یک بازی برد-برد میان مصرف‌کنندگان برق خانگی و صنعت برق در راستای تامین منافع ملی است.

مصرف‌کنندگان برق خانگی در طرح «برق امید» در سه دسته مشترکان کم‌مصرف، خوش‌مصرف و پرمصرف تفکیک می‌شوند. الگوی کم‌مصرفی برای هر دسته از مشترکان متناسب با منطقه جغرافیایی و همچنین ماه‌های گرم و غیرگرم تعریف می‌شود. مشترکان کم‌مصرف که میزان مصرف آن‌ها کمتر از الگوی کم‌مصرفی است تا زمانی که به این الگو پایبند باشند از تخفیف ۱۰۰ درصدی برخوردار می‌شوند و هزینه‌ای بابت مصرف برق نمی‌پردازند. ۵/ ۸ میلیون مشترک از میان ۵/ ۲۹ میلیون مشترک فعلی کم‌مصرف هستند که جمعیتی حدود ۳۰ میلیون نفر را شامل می‌شوند و سهم مشترکان خانگی روستایی در این گروه بیشتر از مشترکان خانگی شهری است. اقدامات آموزشی، اطلاع‌رسانی، ممیزی انرژی و کمک به مشترکان برای کاهش میزان مصرف انرژی برق به سایر مشترکان و عمدتا مشترکان خوش‌مصرف که بالاتر از میزان کم‌مصرفی و کمتر از حد پرمصرفی برق مصرف می‌کنند نیز کمک می‌کند تا خود را به گروه مشترکان کم‌مصرف نزدیک کنند.

میزان مصرف برق ماهانه مشترکان پرمصرف از الگوی مصرفی که برای پرمصرفی تعیین شده بیشتر است. حدود ۱۵ درصد از مشترکان (حدود ۵/ ۴ میلیون مشترک با حدود ۱۰ میلیون جمعیت) در حال حاضر در دسته پرمصرف‌ها قرار می‌گیرند و ۸۵ درصد از مشترکان خوش‌مصرف یا کم‌مصرف هستند. طرح «برق امید» برای کاهش مصرف مشترکان پرمصرف، اقدامات بهینه‌سازی مصرف یا نصب مولد خورشیدی کوچک (خود تامین) را از طریق تامین مالی بانکی ارائه می‌کند تا آن‌ها بتوانند بخشی از برق خود را تامین کرده و حداقل تا سطح خوش‌مصرفی از میزان مصرف در شبکه برق کشور بکاهند.

اصلاح مصرف مشترکان نیازمند آموزش و آگاه‌سازی آن‌ها از وضعیت مصرف است که از طریق زیرساخت ارتباطی قبض سبز، صدا و سیما و رسانه‌های اجتماعی صورت خواهد گرفت. حمایت و فعال کردن شرکت‌های خدمات انرژی که برای بهینه‌سازی مصرف انرژی فعالیت می‌کنند و استارت‌آپ‌های فعال در صنعت مدیریت مصرف برای کاهش مصرف مشترکان خانگی از دیگر اقدامات مهم خواهد بود که اشتغال‌زایی نیز به همراه خواهد داشت. پرداخت یارانه سود تسهیلات برای نصب مولد خورشیدی کوچک بر فراز بام نیز از دیگر برنامه‌های برق امید است که علاوه بر کاهش هزینه صورتحساب مشترکان، تاثیرات محیط‌زیستی مناسبی را به همراه می‌آورد.

اجرای طرح برق امید ظرفیت دارد که مصرف مشترکان خانگی را حداقل به میزان ۱۰ درصد کاهش داده و استفاده از برق صرفه‌جویی شده در بخش مولد و اقتصادی کشور را تسهیل کند. «برق امید» طرحی است که مشارکت برد-برد میان مردم و صنعت برق برای تحقق منافع ملی و استفاده بهره‌ورانه از سرمایه‌های مالی، انرژی برق، محیط‌زیست و مزیت‌های اقتصادی کشور را امکان‌پذیر می‌کند. صنعت برق برای تحقق این مهم به همیاری و مشارکت همه مردم ایران امید بسته است.



ارسال نظر


اگر تصویر خوانا نیست اینجا کلیک کنید
همزمان با تأیید انتشار نظر من، به من اطلاع داده شود.
* نظر هایی كه حاوی توهین است، منتشر نمی شود.
* لطفا از نوشتن نظر های خود به صورت حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.


پرشین ابزار دقیق باتجربه چندین سال در زمینه فروش تجهیزات ابزار دقیق با معروف ترین برندها که دارای بالاترین کیفیت ها و مناسب ترین قیمت ها است فعالیت می کند و توانسته سهم خوبی از بازار ابزار تجهیزات اندازه گیری را به خود اختصاص دهد. ابزار دقیق با کمک ابزاری مانند فلومتر، روتامتر، لول ترانسمیتر، فلو سوئیچ، لول سوئیچ، شیربرقی، سنسور فشار، گیج فشار یا مانومتر و ... پارامترهای مختلفی مانند دما، فشار و جریان را اندازه گیری می کند.

در اندازه گیری مقدار یک کمیت با یک استاندارد مشخص مقایسه می شود و نتیجه به دست آمده به صورت عدد نمایش داده می شود. حال در صنعت برای اندازه گیری کمیت های مختلف مانند دما، فشار و جریان با تجهیزات ابزار دقیق اندازه گیری می کنیم. تجهیزات به 4  گروه عمده تقسیم می شوند:

  1. تجهیزاتی که فقط اندازه گیری کرده و روی نمایش گر خود نشان می دهد.
  2. تجهیزاتی که اندازه گیری می کنند و عدد به دست آمده را ثبت می کنند.
  3. ابزارهایی که این کمیت ها را کنترل می کند.
  4. ابزارهایی که هر سه وظیفه کنترل، ثبت و نمایش را انجام می دهد.

معرفی سیستم ها و تجهیزات ابزار دقیق

تجهیزات ابزار دقیق را می توان با کمک یک مثال ساده بیان کرد. فرض کنید در سیستم تنظیم خودکار سوخت موتور، ترانسمیتر فشارو سنسور سرعت وضعیت موتور را مورد بازبینی قرار می دهد. اطلاعات بدست آمده از طریق این سنسورها به وسیله یک پردازنده مانند شیربرقی به سیگنال های الکتریکی تبدیل می شود و نهایت برای کنترل موتور وظایف مربوطه را انجام می دهد.

انواع فرآیند های کنترل

یکی از روش های انتخاب تجهیزات ابزار دقیق تشخیص این است که دقیقاً چه هدفی دارید و باید ماهیت فرآیند مشخص شود. آیا شما قصد دارید فشار، دما، سطح یا جریان را اندازه بگیرید. هرکدام از این کمیت ها ابزار متفاوتی را دارد که در ادامه با انواع آنها آشنا خواهید شد.

ابزار اندازه گیری دما

از این ابزارها در صنعت بسیار استفاده می شود به عنوان مثال در صنعت پزشکی، دارویی، صنعتی و ... برای اندازه گیری میزان سردی و گرمی یک جسم و مشخص کردن میزان دما از این ابزارها استفاده می کند که به دو دسته کلی ترمومتر و ترموکوپل دسته بندی می شود.

ابزار اندازه گیری فشار

ازنظر فیزیکی فشار مقدار نیرویی است که به سطح وارد می شود. حال میزان فشار وارد شده بر جسم، مایع یا سیال بسیار اهمیت دارد به همین دلیل برای اندازه گیری آن از روش و تجهیزات مختلفی استفاده می شود. فشاری که از در لوله و اتصالات در جریان است در صورتی که تحت کنترل و محدوده مشخص باشد مشکلی پیش نمی آید که این نظارت و کنترل را می توان به کمک فشار سنج ها که به آنها گیج فشار یا مانومتر می گویند انجام داد.

ابزار اندازه گیری جریان یا فلو

میزان جریان عبوری از یک سطح در یک زمان مشخص جریان یا دبی گفته می شود که میزان آن بر اساس حجم، لیتر یا جرم قابل محاسبه است. برای محاسبه فلو از ابزارهای مختلفی مانند فلومتر، فلو سوئیچ، روتامتر استفاده می کنند.

ابزار اندازه گیری سطح

سطح یکی از پارامتر هایی است که کنترل آن در صنعت از اهمیت بالایی برخوردار است و در صوت رد شدن از سطح مورد نظر ممکن است پیامدهای جبران ناپذیری داشته باشد. لول ترانسیمتر یکی از ابزار هایی است که خروجی الکتریکی متناسب با سطح را ایجاد میکند و بعد از رسیدن به سطح مورد نظر خروجی مورد نظر را نمایش میدهد. از ترانسمیتر ها در اندازه گیری سطح مخزن های مختلف استفاده میشود.