فریب ساتبا و دام وزارت صمت برای متقاضیان نیروگاه‌های خورشیدی


سرویس انرژی های تجدیدپذیر برق نیوز: هزینه احداث نیروگاه خورشیدی در ده سال گذشته در دنیا به کمتر از یکدهم رسیده است، اما در ایران فقط در طی سه سال گذشته هزینه احداث این نیروگاه‌ها بیش از سه برابر شده است! سقوط ارزش پول ملی و تحریم ها، نفس این صنعت را گرفته و با ایجاد انحصار برای مونتاژ کننده‌های داخلی و بستن در‌های واردات شاهد روز‌های سخت تری خواهیم بود.

رئیس ساتبا و معاون وزیر نیرو در پی اعتراضات بخش خصوصی به مصوبه ممنوعیت واردات پنل‌های خورشیدی، بیان داشت: قرار شده تا با کمک وزارت صمت یک کارتابل فنی ایجاد شود و کسانی که متقاضی خرید پنل‌های فتوولتائیک و سایر تجهیزات نیروگاه‌های خورشیدی هستند تقاضای خود را در آن کارتابل ثبت کنند و اگر تولید کننده داخلی نیز توان تامین همان کالا را با همان مشخصات در زمان مورد درخواست متقاضی داشته باشد در همان سامانه آمادگی خود را اعلام خواهد کرد.

آمده اند مشکل واردات پنل‌ها را با این خلاقیت حل کنند! امیدواریم این کارتابل راه نیفتد چراکه از چاله به چاه افتادن است. تازه بعد از چند هفته یا چند ماه که این کارتابل راه بیفتد، سرمایه گذار باید در این سامانه ثبت سفارش کند تا آقایان جواب دهند. احتمالا چند هفته‌ای هم علاف پاسخ مونتاژکنندگان شده و در نهایت با جوابی روبه رو می‌شوند که بله می‌توانند تامین کنند. اما به چه قیمتی؟ با چه کیفیتی؟ آیا برای تامین در موعد مقرر تضمین می‌دهند؟ چقدر پول پیش می‌گیرند؟ برای نیروگاه‌های کوچک و خرید‌های جزئی هم همین بساط است؟ چطور برای محصولات متنوع سرتیفیکیت می‌گیرند؟ چه تضمینی وجود دارد که شرکت‌ها را به صورت غیرمستقیم مجبور نکنند به آن‌ها قرارداد EPC ببندد؟ اگر نتوانستند به صف ایجاد شده پاسخ دهند چه کسی پاسخگوی خسارت زمان از دست رفته و افزایش نرخ ارز است؟

برای تقدیم دو دستی گوشت هایمان به این گربه‌های حریص باید صف هم بایستیم. حکایت زیاد کردن سربازان پادشاه برای زودتر راه انداختن کار رعیت در صف انگشت است...

در ایران دو سه شرکت مونتاژکننده پنل خورشیدی داریم که هم همه پیمانکار نیروگاه‌های خورشیدی هستند! و اساسا از کنار رانت شیرینی که به بهانه ساخت داخل برای خود ایجاد کرده اند توانسته اند خیلی از پروژه‌های اجرایی را بگیرند و رقیب شرکت‌های فعال در این حوزه شوند.

سری به وب سایت این مونتاژکننده‌ها بزنید. ببینید بیش از آنکه از کیفیت پنل ها، استانداردها، سرتیفیکیت ها، تکنولوژی‌های تولید و... صحبتی باشد از نصب و اجرای نیروگاه‌های خورشیدی صحبت کرده اند. وزارت صمت نه تنها جلوی واردات پنل‌های خورشیدی را گرفت که با فریب ساتبا و این ایده زیرکانه، اطلاعات تمام سرمایه گذاران را در اختیار این مونتاژکننده‌های پیمانکار قرار داده تا بهره برداری‌های لازم را ببرند.

این‌ها اگر می‌توانستند پنل با کیفیت موردنظر سرمایه گذار را باقیمت پیشنهادی قابل قبول تامین کنند که از لابی‌ها و نفوذ‌های خود برای ایجاد این انحصار استفاده نمی‌کردند. پیشنهاد می‌شود ساتبا به صورت اتفاقی از هر کدام از این شرکت‌های مونتاژکننده، تعدادی پنل را خریداری کرده و با هزینه خود به آزمایشگاه‌های معتبر دنیا بفرستد و نتایج تست‌ها را ببینید تا سیه روی شود هر که در او غش باشد.

در یک تبلیغات تلویزیونی با حضور مقام ارشد ساتبا به دروغ عنوان می‌شود چند ده مگاوات پنل در انبار دارند و آنرا عاملی برای جلوگیری از واردات می‌کنند. اگر پنل دارند چرا از همان روز‌های اول بستن واردات، نتوانستد جواب گوی نیاز بازار ایران باشند؟ توصیه می‌شود ریاست ساتبا از دفترش به صورت نامحسوس با این شرکت‌ها تماس بگیرد و درخواست خرید حتی ۲۰ یا ۵۰ و ... کیلووات پنل بدهد. تا هم از شیوه پاسخ دهی این شرکت‌ها و مشتری مداری آن‌ها سرمست گردد و هم جواب آن‌ها برای شرایط فروش پنل را بشنود.

در یک نیروگاه خورشیدی از سیم و کابل، استراکچر، ترانسفورماتور، پست برق و... ساخت داخل هم استفاده می‌شود چراسرمایه گذار بخش خصوصی با افتخار حاضر به استفاده از این تجهیزات است، ولی با اکراه و به زور باید از پنل‌های مونتاژ داخل استفاده کند؟

خوشبختانه، اعتبار و بودجه خرید تضمینی برق نیروگاه‌های تجدیدپذیر از محل بودجه عمومی دولت و وزارت نیرو نیست وگرنه همین چند صد مگاوات هم احداث نمی‌شد. هنر ساتبا تقسیم همین بودجه و اعتبار است که مافیای نیروگاه داران خورشیدی بزرگ، مونتاژکننده‌های پنل و سیاست‌های غلط ساتبا موجب شده در تقسیم همین پول هم درمانده باشند.

واقعیت این است که در ایران اراده‌ای برای توسعه انرژی‌های تجدیدپذیر دیده نمی‌شود و حاکمیت سیاسی و دیپلماسی انرژی ایران بیش از آنکه در پی استفاده گسترده از انرژی‌های تجدیدپذیر باشد در پی ژست استفاده از انرژی‌های پاک برآمده و صرفا به داشتن چند نیروگاه و تعدادی عکس یادگاری و فیلم تبلیغاتی بسنده کرده است.

سال جهش تولید است نه جهش انحصار برای مونتاژکننده ها! کارتابل وزارت صمت مشکل این صنعت را حل نمی‌کند. در وهله اول ساختار خرید تضمینی برق را درست کنید و سپس شرایط درست سرمایه گذاری در این حوزه را فراهم کنید. سرمایه گذار مختار به انتخاب است. اگر می‌خواهید با مونتاژکننده‌ها معامله‌ای انجام دهید بهتر است از جیب خودتان باشد نه بخش خصوصی. دولت را مجبور کنید از تولیدات ساخت داخل استفاده کند. اگر از تعمیرات ساختمانی، توسعه دفترهایتان، منازعات انتصابات درون سازمانی و... فارغ شدید فکری بحال این صنعت بکنید.
 



ارسال نظر


اگر تصویر خوانا نیست اینجا کلیک کنید
همزمان با تأیید انتشار نظر من، به من اطلاع داده شود.
* نظر هایی كه حاوی توهین است، منتشر نمی شود.
* لطفا از نوشتن نظر های خود به صورت حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.


پرشین ابزار دقیق باتجربه چندین سال در زمینه فروش تجهیزات ابزار دقیق با معروف ترین برندها که دارای بالاترین کیفیت ها و مناسب ترین قیمت ها است فعالیت می کند و توانسته سهم خوبی از بازار ابزار تجهیزات اندازه گیری را به خود اختصاص دهد. ابزار دقیق با کمک ابزاری مانند فلومتر، روتامتر، لول ترانسمیتر، فلو سوئیچ، لول سوئیچ، شیربرقی، سنسور فشار، گیج فشار یا مانومتر و ... پارامترهای مختلفی مانند دما، فشار و جریان را اندازه گیری می کند.

در اندازه گیری مقدار یک کمیت با یک استاندارد مشخص مقایسه می شود و نتیجه به دست آمده به صورت عدد نمایش داده می شود. حال در صنعت برای اندازه گیری کمیت های مختلف مانند دما، فشار و جریان با تجهیزات ابزار دقیق اندازه گیری می کنیم. تجهیزات به 4  گروه عمده تقسیم می شوند:

  1. تجهیزاتی که فقط اندازه گیری کرده و روی نمایش گر خود نشان می دهد.
  2. تجهیزاتی که اندازه گیری می کنند و عدد به دست آمده را ثبت می کنند.
  3. ابزارهایی که این کمیت ها را کنترل می کند.
  4. ابزارهایی که هر سه وظیفه کنترل، ثبت و نمایش را انجام می دهد.

معرفی سیستم ها و تجهیزات ابزار دقیق

تجهیزات ابزار دقیق را می توان با کمک یک مثال ساده بیان کرد. فرض کنید در سیستم تنظیم خودکار سوخت موتور، ترانسمیتر فشارو سنسور سرعت وضعیت موتور را مورد بازبینی قرار می دهد. اطلاعات بدست آمده از طریق این سنسورها به وسیله یک پردازنده مانند شیربرقی به سیگنال های الکتریکی تبدیل می شود و نهایت برای کنترل موتور وظایف مربوطه را انجام می دهد.

انواع فرآیند های کنترل

یکی از روش های انتخاب تجهیزات ابزار دقیق تشخیص این است که دقیقاً چه هدفی دارید و باید ماهیت فرآیند مشخص شود. آیا شما قصد دارید فشار، دما، سطح یا جریان را اندازه بگیرید. هرکدام از این کمیت ها ابزار متفاوتی را دارد که در ادامه با انواع آنها آشنا خواهید شد.

ابزار اندازه گیری دما

از این ابزارها در صنعت بسیار استفاده می شود به عنوان مثال در صنعت پزشکی، دارویی، صنعتی و ... برای اندازه گیری میزان سردی و گرمی یک جسم و مشخص کردن میزان دما از این ابزارها استفاده می کند که به دو دسته کلی ترمومتر و ترموکوپل دسته بندی می شود.

ابزار اندازه گیری فشار

ازنظر فیزیکی فشار مقدار نیرویی است که به سطح وارد می شود. حال میزان فشار وارد شده بر جسم، مایع یا سیال بسیار اهمیت دارد به همین دلیل برای اندازه گیری آن از روش و تجهیزات مختلفی استفاده می شود. فشاری که از در لوله و اتصالات در جریان است در صورتی که تحت کنترل و محدوده مشخص باشد مشکلی پیش نمی آید که این نظارت و کنترل را می توان به کمک فشار سنج ها که به آنها گیج فشار یا مانومتر می گویند انجام داد.

ابزار اندازه گیری جریان یا فلو

میزان جریان عبوری از یک سطح در یک زمان مشخص جریان یا دبی گفته می شود که میزان آن بر اساس حجم، لیتر یا جرم قابل محاسبه است. برای محاسبه فلو از ابزارهای مختلفی مانند فلومتر، فلو سوئیچ، روتامتر استفاده می کنند.

ابزار اندازه گیری سطح

سطح یکی از پارامتر هایی است که کنترل آن در صنعت از اهمیت بالایی برخوردار است و در صوت رد شدن از سطح مورد نظر ممکن است پیامدهای جبران ناپذیری داشته باشد. لول ترانسیمتر یکی از ابزار هایی است که خروجی الکتریکی متناسب با سطح را ایجاد میکند و بعد از رسیدن به سطح مورد نظر خروجی مورد نظر را نمایش میدهد. از ترانسمیتر ها در اندازه گیری سطح مخزن های مختلف استفاده میشود.