انباشت بدهی‌های توانیر به نیروگاه‌های مقیاس کوچک/ بدعهدی وزارت نیرو و نوسانات ارزی عامل ورشکستگی این صنعت


سرویس صنعت برق نیوز: در آیه ۲۸۲ سوره بقره آمده است: «ای کسانی که ایمان آورده‏ اید! هر گاه برخی از شما (به وسیله قرض یا نسیه) به برخی دیگر بدهکار شدید که باید آن را تا وقتی معین بپردازید، پس باید آن را بنویسد و کسی که دِین به عهده اوست (بدهکار) و از حساب و کیفر خدا، پروردگار خود، بترسد و به هنگام پرداخت چیزی از آن نکاهد....»

آیه فوق مصداق بارز و اشاره مستقیم و لزوم برداخت بدهی به طلب کار است، اما متاسفانه این روز‌ها حال صنعت برق و نیروگاه‌های مقیاس کوچک به دلیل عدم وفای به عهد توانیر خوب نیست. این در حالیست که سرمایه گذاران این حوزه که میتوانستند سرمایه خود را در صنایع دیگر و یا بازار سرمایه دیگری به کار ببندند تا سود معقول و منطقی کسب کنند عطف به بیانات مقام معظم رهبری در خصوص ایجاد اشتغال پایدار، جلوگیری از خام فروشی گاز، امنیت ملی و پدافند غیر عامل که در آن برق به عنوان رکن اصلی می‌باشد قدم در این راه نهادند و به پشتوانه قرارداد خرید تضمینی ١٢٠ ماهه برق که به راستی بر روی کاغذ امنیت سرمایه گذار را حفظ می کرد وارد این حوزه شدند، اما متاسفانه هر روز با کارشکنی‌های متعدد از کرده خود پشیمان گشته تا این صنعت نو نهال قبل از رسیدن به بلوغ دوران افول خود را طی کند.

از بزرگترین بد عهدی‌ها عدم پرداخت مطالبات نیروگاه‌ها از سال ٩٨ می‌باشد که با وضعیت نوسانات ارزی، تحریم‌های ناجوانمردانه، عدم امکان تامین قطعات یدکی و انتقال پول و محدودیت مرز‌ها به دلیل کرونا صاحبان این صنعت و کارگران بی ادعای این حوزه که کمتر از مدافعان حوزه سلامت نمی‌باشند و به صورت شبانه روزی نیز سعی در تامین برق پایدار خانه‌ها و بیمارستان‌های این مرز و بوم دارند صدای خرد شدن استخوان‌های خود را می‌شنوند. به راستی چگونه می‌شود بیش از ٦ ماه شرکت توانیر از پرداخت بدهی‌های خود سر باز زند و این صنعت تنها با غیرت صاحبان و بدنه آن به کار ادامه دهند و تا چه زمان میتوان این روند را ادامه داد؟

تنها با مراجعه به سایت رسمی سامانه ثنا به عنوان مرجع رسمی قیمت ارز توجه به جدول زیر می‌تواند فقر ایجاد شده و از بین بردن قدرت خرید قطعات یدکی نیروگاه‌ها را کمی آشکار نماید.

نرخ ارز سامانه در تاریخ دی ماه 98

نرخ ارز در بازار آزاد

نرخ ارز در سامانه ETSدر تاریخ 16/4/99

نرخ ارز در بازار آزاد

نرخ کاهش ارز پولی صورت وضعیت نیروگاه بر مبنای سامانه

نرخ کاهش ارز پولی صورت وضعیت نیروگاه بر مبنای بازار آزاد

150012 ریال

157580 ریال

246442 ریال

269255 ریال

39.12%

41.47%


به نگاهی به جدول فوق و تنها با یک محاسبه ساده میتوان متوجه شد که این حجم از کاهش قدرت خرید نیروگاه‌ها به دلیل تاخیر در پرداخت توانیر تمامی نیروگاه‌ها را با ضرر مواجه کرده است. 

آیا وقت آن نرسیده که به جای تبلیغات و افتتاح هر هفته یک پروژه بدهی و حق الناس شاغلین این صنعت پرداخت شود؟
آیا وقت ان نرسیده که تنها گوشه‌ای از پول برق صادراتی دریافتی از عراق جای آن که به چند شرکت خاص پرداخت شود به نیروگاه‌هایی پرداخت شود که تمام زندگی و آسایش خود را در این راه گذاشته اند و به همین سادگی ورشکستگی این افراد رقم نخورد؟

آیا وقت آن نرسیده که تغییری در وضع قوانین یک شبه ایجاد گردد تا نیروگاه‌ها مجبور به خاموشی در ٨ ماه سال نشوند ویا تنها در تابستان برق آن‌ها خریداری شود؟ مگر تولید برق توسط کارگران فصلی صورت می‌پذیرد و یا در حوزه امنیت ملی و پدافند غیر عامل تنها ٤ ماه سال کشور نیاز به برق پایدار دارد. آیا با تحریم‌هایی که همگی به خوبی از ان مطلع می‌باشند غیر از رانت‌های پنهان دلیل دیگری دارد که نیروگاه‌ها از خرید دستگاه مستعمل منع می‌شوند و صدور مجوز‌های نیروگاه یک شبه متوقف می‌گردد، دلیل دیگری دارد که شاید افرادی از وضع این چنین قوانینی که حتی صنعت هواپیمایی نیز امکان خرید تجهیزات نو از شرکت سازنده ندارد نیروگاه‌ها را مجبور به قبول چنین قوانینی می کنید که شاید عده‌ای خاص از تحریم‌ها نهایت استفاده رو ببرند؟
 
متاسفانه رفتارهای غیرمسئولانه وزارت نیرو و توانیر در خصوص سرمایه گذاران بخش خصوصی در صنعت برق موجب شده تا کسانی که اندک تمایلی به حضور در این صنعت داشته اند با مشاهده این اخبار و چنین رفتارهایی منصرف شده و ریسک حضور در این صنعت و گرفتاریهای آن را نپذیرند.



ارسال نظر


اگر تصویر خوانا نیست اینجا کلیک کنید
همزمان با تأیید انتشار نظر من، به من اطلاع داده شود.
* نظر هایی كه حاوی توهین است، منتشر نمی شود.
* لطفا از نوشتن نظر های خود به صورت حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.


پرشین ابزار دقیق باتجربه چندین سال در زمینه فروش تجهیزات ابزار دقیق با معروف ترین برندها که دارای بالاترین کیفیت ها و مناسب ترین قیمت ها است فعالیت می کند و توانسته سهم خوبی از بازار ابزار تجهیزات اندازه گیری را به خود اختصاص دهد. ابزار دقیق با کمک ابزاری مانند فلومتر، روتامتر، لول ترانسمیتر، فلو سوئیچ، لول سوئیچ، شیربرقی، سنسور فشار، گیج فشار یا مانومتر و ... پارامترهای مختلفی مانند دما، فشار و جریان را اندازه گیری می کند.

در اندازه گیری مقدار یک کمیت با یک استاندارد مشخص مقایسه می شود و نتیجه به دست آمده به صورت عدد نمایش داده می شود. حال در صنعت برای اندازه گیری کمیت های مختلف مانند دما، فشار و جریان با تجهیزات ابزار دقیق اندازه گیری می کنیم. تجهیزات به 4  گروه عمده تقسیم می شوند:

  1. تجهیزاتی که فقط اندازه گیری کرده و روی نمایش گر خود نشان می دهد.
  2. تجهیزاتی که اندازه گیری می کنند و عدد به دست آمده را ثبت می کنند.
  3. ابزارهایی که این کمیت ها را کنترل می کند.
  4. ابزارهایی که هر سه وظیفه کنترل، ثبت و نمایش را انجام می دهد.

معرفی سیستم ها و تجهیزات ابزار دقیق

تجهیزات ابزار دقیق را می توان با کمک یک مثال ساده بیان کرد. فرض کنید در سیستم تنظیم خودکار سوخت موتور، ترانسمیتر فشارو سنسور سرعت وضعیت موتور را مورد بازبینی قرار می دهد. اطلاعات بدست آمده از طریق این سنسورها به وسیله یک پردازنده مانند شیربرقی به سیگنال های الکتریکی تبدیل می شود و نهایت برای کنترل موتور وظایف مربوطه را انجام می دهد.

انواع فرآیند های کنترل

یکی از روش های انتخاب تجهیزات ابزار دقیق تشخیص این است که دقیقاً چه هدفی دارید و باید ماهیت فرآیند مشخص شود. آیا شما قصد دارید فشار، دما، سطح یا جریان را اندازه بگیرید. هرکدام از این کمیت ها ابزار متفاوتی را دارد که در ادامه با انواع آنها آشنا خواهید شد.

ابزار اندازه گیری دما

از این ابزارها در صنعت بسیار استفاده می شود به عنوان مثال در صنعت پزشکی، دارویی، صنعتی و ... برای اندازه گیری میزان سردی و گرمی یک جسم و مشخص کردن میزان دما از این ابزارها استفاده می کند که به دو دسته کلی ترمومتر و ترموکوپل دسته بندی می شود.

ابزار اندازه گیری فشار

ازنظر فیزیکی فشار مقدار نیرویی است که به سطح وارد می شود. حال میزان فشار وارد شده بر جسم، مایع یا سیال بسیار اهمیت دارد به همین دلیل برای اندازه گیری آن از روش و تجهیزات مختلفی استفاده می شود. فشاری که از در لوله و اتصالات در جریان است در صورتی که تحت کنترل و محدوده مشخص باشد مشکلی پیش نمی آید که این نظارت و کنترل را می توان به کمک فشار سنج ها که به آنها گیج فشار یا مانومتر می گویند انجام داد.

ابزار اندازه گیری جریان یا فلو

میزان جریان عبوری از یک سطح در یک زمان مشخص جریان یا دبی گفته می شود که میزان آن بر اساس حجم، لیتر یا جرم قابل محاسبه است. برای محاسبه فلو از ابزارهای مختلفی مانند فلومتر، فلو سوئیچ، روتامتر استفاده می کنند.

ابزار اندازه گیری سطح

سطح یکی از پارامتر هایی است که کنترل آن در صنعت از اهمیت بالایی برخوردار است و در صوت رد شدن از سطح مورد نظر ممکن است پیامدهای جبران ناپذیری داشته باشد. لول ترانسیمتر یکی از ابزار هایی است که خروجی الکتریکی متناسب با سطح را ایجاد میکند و بعد از رسیدن به سطح مورد نظر خروجی مورد نظر را نمایش میدهد. از ترانسمیتر ها در اندازه گیری سطح مخزن های مختلف استفاده میشود.