برنامه تعمیر سالانه نیروگاه‌های کشور تمام شد

برنامه تعمیر سالانه نیروگاه‌های کشور تمام شد


به‌گزارش برق نیوز، "اسماعیل نمازی" با تاکید بر اینکه حدود ۹۳ هزار مگاوات برنامه تعمیرات نیروگاهی پیش‌بینی شده اتمام پذیرفته است، ادامه داد: دوره اورهال واحد‌ها هر ساله از پانزدهم شهریورماه آغاز شده و تا انتهای اردیبهشت سال آینده به پایان می‌رسد و بایستی تمامی واحد‌ها در ابتدای خردادماه برای تأمین بار پیک شبکه سراسری برق کشور آماده بهره‌برداری باشند.

وی با تاکید بر اینکه از ابتدای خردادماه تا نیمه شهریور هیچگونه تعمیرات برنامه‌ریزی شده انجام نمی‌پذیرد، افزود: با توجه به اینکه ظرفیت نامی واحد‌های نیروگاه‌های حرارتی کشور حدود ۸۳ هزار مگاوات است، این رقم نشان دهنده تعمیر بیش از یک باره برخی واحد‌های نیروگاهی است.

مدیرکل دفتر فنی تولید شرکت تولید نیروی برق حرارتی، سال گذشته را یکی از دشوار‌ترین بازه‌های زمانی چند سال اخیر به‌منظور تامین سوخت نیروگاه‌ها برشمرد و گفت: زمستان سال ۹۸ به‌منظور جلوگیری از ایجاد مشکلات برای تامین سوخت گاز مشترکان خانگی ناچار به تغییر نوع سوخت واحد‌ها و تعویق اجرای برنامه تعمیرات نیروگاه‌ها شدیم.

نمازی تاکید کرد: با وجود اینکه اولویت مجموعه استفاده از سوخت گاز برای حفظ سلامت واحد‌های نیروگاهی و رعایت مسائل زیست‌محیطی است، ولی به دلیل کاهش عرضه سوخت گاز ناچار به استفاده از مازوت در واحد‌های بخار شدیم و همین مسئله موجب شد تا برای ممانعت از بروز خاموشی در کشور برنامه تعمیرات واحد‌های حرارتی به روز‌های پایانی سال موکول شود.

فشار مضاعف کرونا بر تعمیرات واحد‌های حرارتی

وی یادآور شد: در روز‌های پایانی سال گذشته تشدید بیماری کرونا مجددا مشکلات بیشتری را برای تعمیرات نیروگاه‌های حرارتی به‌ویژه برای واحد‌هایی که برنامه تعمیراتی آن‌ها عقب افتاده بود به وجود آورد.

مدیرکل دفتر فنی تولید شرکت تولید نیروی برق حرارتی با اشاره به محدودیت‌های ایجاد شده برای جابجایی پرسنل متخصص تعمیرات نیروگاهی، گفت: تعمیرات اساسی واحد‌ها مستلزم جابجایی گروه‌های تعمیراتی از نقاط مختلف کشور به سایر مناطق مورد نیاز است، اما در آن مقطع زمانی با فرایند دشوار دریافت مجوز برای جابجایی پرسنل این بخش به سایر استان‌ها مواجه بودیم.

نمازی افزود: در آن بازه زمانی حتی امکان اسکان این نیرو‌ها در هتل‌ها، مسافرخانه‌ها و مهمان‌سرای نیروگاه به دلیل بسته بودن این اماکن وجود نداشت، از طرفی رعایت پروتکل‌های بهداشتی در کنار کار سنگین تعمیرات واحد‌ها فشار مضاعفی را به کارکنان این بخش وارد می‌کرد.

شرایط دشوار تامین قطعات نیروگاهی در روز‌های کرونایی

وی با اشاره به مشکلات پیش آمده برای تامین قطعات نیروگاهی، گفت: شیوع بیماری کرونا موجب شده بود بسیاری از کارخانه‌های تامین کننده قطعات مورد نیاز ما در داخل کشور دچار تعطیلی کامل شده یا به دلیل مثبت شدن ابتلای برخی از کارکنان مجموعه با کاهش تعداد کارکنان مواجه شوند که همین مسئله فرایند تهیه لوازم یدکی مورد نیاز را دچار مشکل کرده بود.

مدیرکل دفتر فنی تولید شرکت تولید نیروی برق حرارتی با تاکید بر اینکه واردات برخی از قطعات به دلیل بسته شدن مرز‌ها متوقف شده بود، ادامه داد: به عنوان نمونه لوله‌های بویلر مورد نیاز نیروگاه‌ها حدود سه ماه پشت مرز ترکیه متوقف شده بود که با پیگیری زیاد و با تأخیر وارد کشور شده و در واحد‌ها نصب شد.

نمازی با تاکید بر اینکه برای جابجایی استانی قطعات مورد نیاز نیروگاه با مشکلات فراوانی مواجه بودیم، گفت: مسائل پیش آمده و همزمانی با محدودیت‌های نوروزی مشکلاتی را ایجاد کرده بود که از طریق هماهنگی با مقامات استانی و دریافت مجوز و به اشتراک گذاری برخی قطعات در واحد‌های مشابه بتوانیم برنامه تعمیرات امسال را با موفقیت به پایان برسانیم.

وی در بخش دیگری از سخنان خود گفت: یکی از مشکلات صنعت برق کمبود نقدینگی است و شیوع بیماری کرونا موجب شد تا این صنعت نیز همانند سایر بخش‌های اقتصادی در این زمینه تحت تاثیر قرار گیرد و تشدید مشکلات نقدینگی صنعت برق پیمانکاران تعمیرات نیروگاه‌ها را نیز تحت تاثیر قرار دهد.

مدیرکل دفتر فنی تولید شرکت تولید نیروی برق حرارتی خاطرنشان کرد:، اما با وجود تمامی مشکلات پیش آمده در زمینه تامین سوخت، شیوع بیماری کرونا و کمبود نقدینگی توانسته‌ایم با لطف خداوند و تلاش بی‌وقفه و شبانه‌روزی تلاش‌گران این بخش، برنامه تعمیرات نیروگاه‌های دولتی و خصوصی را با موفقیت به پایان برسانیم.

نمازی با اشاره به آمادگی ۹۸ درصدی نیروگاه‌ها در سال گذشته، گفت: تاکنون روند تامین برق به گونه‌ای بوده است که مشکلی در تأمین برق مشترکان نداشته‌ایم و امیدواریم در ادامه نیز با همراهی مردم و جلوگیری از رشد غیرعادی مصرف برق و آمادگی کامل نیروگاه‌ها با خاموشی مواجه نشویم.



ارسال نظر


اگر تصویر خوانا نیست اینجا کلیک کنید
همزمان با تأیید انتشار نظر من، به من اطلاع داده شود.
* نظر هایی كه حاوی توهین است، منتشر نمی شود.
* لطفا از نوشتن نظر های خود به صورت حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.


پرشین ابزار دقیق باتجربه چندین سال در زمینه فروش تجهیزات ابزار دقیق با معروف ترین برندها که دارای بالاترین کیفیت ها و مناسب ترین قیمت ها است فعالیت می کند و توانسته سهم خوبی از بازار ابزار تجهیزات اندازه گیری را به خود اختصاص دهد. ابزار دقیق با کمک ابزاری مانند فلومتر، روتامتر، لول ترانسمیتر، فلو سوئیچ، لول سوئیچ، شیربرقی، سنسور فشار، گیج فشار یا مانومتر و ... پارامترهای مختلفی مانند دما، فشار و جریان را اندازه گیری می کند.

در اندازه گیری مقدار یک کمیت با یک استاندارد مشخص مقایسه می شود و نتیجه به دست آمده به صورت عدد نمایش داده می شود. حال در صنعت برای اندازه گیری کمیت های مختلف مانند دما، فشار و جریان با تجهیزات ابزار دقیق اندازه گیری می کنیم. تجهیزات به 4  گروه عمده تقسیم می شوند:

  1. تجهیزاتی که فقط اندازه گیری کرده و روی نمایش گر خود نشان می دهد.
  2. تجهیزاتی که اندازه گیری می کنند و عدد به دست آمده را ثبت می کنند.
  3. ابزارهایی که این کمیت ها را کنترل می کند.
  4. ابزارهایی که هر سه وظیفه کنترل، ثبت و نمایش را انجام می دهد.

معرفی سیستم ها و تجهیزات ابزار دقیق

تجهیزات ابزار دقیق را می توان با کمک یک مثال ساده بیان کرد. فرض کنید در سیستم تنظیم خودکار سوخت موتور، ترانسمیتر فشارو سنسور سرعت وضعیت موتور را مورد بازبینی قرار می دهد. اطلاعات بدست آمده از طریق این سنسورها به وسیله یک پردازنده مانند شیربرقی به سیگنال های الکتریکی تبدیل می شود و نهایت برای کنترل موتور وظایف مربوطه را انجام می دهد.

انواع فرآیند های کنترل

یکی از روش های انتخاب تجهیزات ابزار دقیق تشخیص این است که دقیقاً چه هدفی دارید و باید ماهیت فرآیند مشخص شود. آیا شما قصد دارید فشار، دما، سطح یا جریان را اندازه بگیرید. هرکدام از این کمیت ها ابزار متفاوتی را دارد که در ادامه با انواع آنها آشنا خواهید شد.

ابزار اندازه گیری دما

از این ابزارها در صنعت بسیار استفاده می شود به عنوان مثال در صنعت پزشکی، دارویی، صنعتی و ... برای اندازه گیری میزان سردی و گرمی یک جسم و مشخص کردن میزان دما از این ابزارها استفاده می کند که به دو دسته کلی ترمومتر و ترموکوپل دسته بندی می شود.

ابزار اندازه گیری فشار

ازنظر فیزیکی فشار مقدار نیرویی است که به سطح وارد می شود. حال میزان فشار وارد شده بر جسم، مایع یا سیال بسیار اهمیت دارد به همین دلیل برای اندازه گیری آن از روش و تجهیزات مختلفی استفاده می شود. فشاری که از در لوله و اتصالات در جریان است در صورتی که تحت کنترل و محدوده مشخص باشد مشکلی پیش نمی آید که این نظارت و کنترل را می توان به کمک فشار سنج ها که به آنها گیج فشار یا مانومتر می گویند انجام داد.

ابزار اندازه گیری جریان یا فلو

میزان جریان عبوری از یک سطح در یک زمان مشخص جریان یا دبی گفته می شود که میزان آن بر اساس حجم، لیتر یا جرم قابل محاسبه است. برای محاسبه فلو از ابزارهای مختلفی مانند فلومتر، فلو سوئیچ، روتامتر استفاده می کنند.

ابزار اندازه گیری سطح

سطح یکی از پارامتر هایی است که کنترل آن در صنعت از اهمیت بالایی برخوردار است و در صوت رد شدن از سطح مورد نظر ممکن است پیامدهای جبران ناپذیری داشته باشد. لول ترانسیمتر یکی از ابزار هایی است که خروجی الکتریکی متناسب با سطح را ایجاد میکند و بعد از رسیدن به سطح مورد نظر خروجی مورد نظر را نمایش میدهد. از ترانسمیتر ها در اندازه گیری سطح مخزن های مختلف استفاده میشود.