سرویس صنعت برق نیوز: نیروگاه مقیاس کوچک به دلیل مزیتهایی همچون جذب سرمایه های خرد و متوسط، راندمان بالاتر، وجود مزیت رقابتی به دلیل منابع عظیم گاز در ایران، پدافندغیرعامل و افزایش پایداری شبکه، کاهش تلفات و ... جزو پرکاربردترین و محبوب ترین نیروگاههای کشور هستند. نیروگاههای تولید پراکنده علاوه بر تامین پایدار برق به عنوان کالای استراتژیک، مانع خام فروشی گاز خواهد شد که بارها نیز مورد تاکید مقام معظم رهبری بوده است.
شرکت توانیر به عنوان نماینده وزارت نیرو و متولی تولید برق مولدهای مقیاس کوچک در کشور اقدام به عقد قرارداد خرید تضمینی برق با این نیروگاهها کرده است که متاسفانه با وضع و یا تغییر یک شبه قوانین و عدم ایجاد زیرساخت های توسعه ای، علاوه بر اینکه این ورود به این صنعت را با چالشهای بسیاری روبرو کرده و آینده این صنعت را با مشکلات جدی مواجه گردانیده، با عدم پرداخت بهای برق تولیدی این نیروگاهها از دی ماه ١٣٩٨ تا کنون نیز عملا ادامه تولید و فعالیت را برای این شرکتها سخت و دشوار کرده است. این درحالیست که طبق قرارداد خرید تضمینی برق شرکت توانیر ملزم به پرداخت بهای برق تولیدی این نیروگاهها یک ماه پس از تایید صورتحسابهای آنان میباشد.
معوقات سنگین این حوزه استراتژیک سبب شده تا اشتغال پایدار کارکنان مستقیم و غیر مستقیم متزلل گشته و به دلیل عدم امکان خرید قطعات یدکی و هزینههای بهره برداری در آغاز پیک تابستان امکان ادامه کار نیروگاهها با مشکل مواجه شود و حتی بیم آن می رود این معضل زمینه ساز بروز خاموشی های بیشتر در فصل گرم سال و عدم امکان تامین برق پایدار بیمارستانها که اینروزها با ویروس کرونا دست و پنجه نرم می کنند گردد.
معوقات بیش از ۶ ماهه این صنعت و عدم پرداخت گاز بهای سهم توانیر در قبوض برق نیروگاهها سبب گردیده تا تسهیلات اخذ شده از بانکها و عدم امکان پرداخت بهای گاز و قطع گاز نیروگاهها به دلیل بدهیهای متنوع امکان ورشکستگی و بیکاری جوانان شاغل در این حوزه را در تابستان پیش رو رقم زند که می بایست مسئولان این حوزه قدری با تامل نسبت به حل مشکلات و معضلات این شرکتها عمل نمایند.
وضع قوانینی از قبیل عدم صدور مجوز برای نیروگاههای جدید الاحداث، اجبار به خریداری تجهیزات نو با وجود تحریم که عملا کار غیرقابل انجامی میباشد و عقد قرار داد ٣١٠ تنها برای تولید ٤ ماه از سال سبب شده رغبتی جهت سرمایه گذاری در این حوزه توسط بخش خصوصی وجود نداشته باشد. اجبار به خریداری تجهیزات نو در حالی به سرمایه گذاران تحمیل می شود که قراردادهای منعقد شده توانیر بر پایه خرید تضمینی برق بوده و به هیچ عنوان شرکت توانیر در خصوص نوع تجهیزات خریداری شده نباید اظهار نظری نماید چراکه سبب بروز رانت در این حوزه خواهد گردید.
در سال رونق و جهش تولید که به درستی توسط مقام معظم رهبری نامگذاری شد تا محرکی برای ایجاد اشتغال پایدار گردد شاهد تصمیمات غیر کارشناسانه توانیر در این صنعت هستیم که شیوه برخورد و عدم حمایت از سرمایه گذاران و کارآفرینان سبب می گردد این صنعت نوپا قبل از رسیدن به بلوغ در کمتر از ٥ سال به نابودی مطلق کشیده شود.