معاون برنامهریزی شرکت تولید نیروی برق حرارتی خاطرنشان کرد: توسعه صنعت برق بهدلیل اتکا به منابع داخلی، تسهیلات دولتی و بهطور عمده منابع ناشی از محل درآمد فروش برق، همواره با چالش جدی مواجه بوده و منابع مالی کافی در دسترس نبوده است و از اینرو وزارت نیرو تصمیم گرفته با همکاری شرکتهای تابع، سازمان بورس و اوراق بهادار و شرکت بورس انرژی، از ابزاری نوین در تامین مالی صنعت برق با عنوان "گواهی ظرفیت" استفاده کند.
وی تصریح کرد: گواهی ظرفیت، سندی است قابلِ مبادله که مبتنی بر ایجاد ظرفیتِ نیروگاهیِ قابلِ اتکای جدید و یا کاهشِ قدرتِ قراردادیِ مشترکان موجود صادر میشود.
عظیمی اضافه کرد: واحد گواهی ظرفیت کیلووات است که معرفِ «تعهدِ تدارکِ یک کیلووات ظرفیت مطمئن نیروگاهی بهمدت نامحدود» است و واگذاری اشتراک جدید و یا افزایش قدرت قراردادی مشترکان مستلزم ارائه میزانِ متناسبی از گواهی ظرفیت است.
معاون برنامهریزی شرکت مادرتخصصی تولید نیروی برق حرارتی اظهار کرد: در این راستا شورای عالی بورس در شهریورماه سال1393 به استناد قانون بازار اوراق بهادار، ابزار مالی "گواهی ظرفیت" در بورس انرژی ایران را به عنوان ابزار مالی شناسایی و تصویب کرده است.
عظیمی تصریح کرد: برای اجرایی شدن گواهی ظرفیت، مشترکان متقاضی افزایش قدرت قراردادی بالای 5 مگاوات و متقاضیان با قدرت بیش از 5 مگاوات طبق مصوبات هیئت وزیران و وزارت نیرو میبایست از طریق احداث نیروگاه، انعقاد قرارداد دوجانبه با نیروگاههای تازه تاسیس و خرید بستههای ظرفیت و انرژی از بورس انرژی، نسبت به تامین برق مورد نیاز خود اقدام کنند.
وی افزود: وزارت نیرو برای تسهیل در راهاندازی بازار گواهی ظرفیت و ایجاد تسهیلات برای خریداران عرضه اولیه، قیمت پایه در نظر گرفته شده برای عرضه اولیه را بر اساس نرخ ارز در سال 1396 محاسبه نموده است و ارزش واقعی این اوراق بر اساس مکانیزم عرضه و تقاضا در بازار مربوطه کشف خواهد شد.
معاون برنامهریزی شرکت تولید نیروی برق حرارتی اظهار امیدواری کرد: راهاندازی رسمی بازار گواهی ظرفیت از هفته آینده باعث رونق سرمایهگذاری بخش خصوصی، تامین بخشی از منابع مالی مورد نیاز برای احداث پروژههای نیروگاهی و کمک به توسعه صنعت برق کشور شود.