بلاتکلیفی نیروگاه‌های مقیاس کوچک پس از پایان دوره ۵ ساله خرید تضمینی است

بلاتکلیفی نیروگاه‌های مقیاس کوچک پس از پایان دوره ۵ ساله خرید تضمینی است


عضو هیات‌مدیره انجمن تولیدکنندگان ترکیبی نیرو، حرارت و برودت، ضمن تشریح مزایای نیروگاه‌های CHP (نیروگاه‌های مقیاس کوچک)، موانع پیش روی توسعه این نوع نیروگاه‌ها در کشور را بررسی کرد. محمد بیات  اعلام کرد: توسعه نیروگاه‌های CHP (نیروگاه‌های مقیاس کوچک) تا سال ۱۳۹۴ به خوبی انجام می‌شد تا اینکه از سال ۹۴ به بعد شرکت مادرتخصصی توانیر با صدور و ابلاغ بخشنامه‌هایی مبنی بر عدم امنیت به کارگیری دستگاه‌های دست دوم و عدم صدور مجوز برای راه‌اندازی نیروگاه‌های CHP، روند توسعه‌ای این نیروگاه‌ها را به چالش کشید.
 وی با اشاره به مزایای نیروگاه‌های CHP افزود: نخستین و مهم‌ترین مزیت این نیروگاه‌ها پراکنده بودن آن‌ها در سطح کشور است؛ بنابراین دشمن در زمان حمله نظامی نمی‌تواند با زدن یک نقطه سیستم برق‌رسانی کشور را مختل کند.
همچنین با توجه به سرمایه‌گذاری اندک به منظور راه‌اندازی نیروگاه‌های CHP و بازگشت سرمایه سریع‌تر نسبت به نیروگاه‌های بزرگ، بخش‌خصوصی تمایل بیشتری برای سرمایه‌گذاری در این بخش دارد. عضو هیات‌مدیره انجمن تولیدکنندگان ترکیبی نیرو، حرارت و برودت ادامه داد: کاهش تلفات شبکه دست‌کم تا ۱۵درصد، راندمان بالا (۴۰ تا ۸۰ درصد) و بهره‌برداری از نیروگاه به‌عنوان دستگاه آب‌شیرین‌کن، از دیگر مزایای استفاده از نیروگاه‌های CHP است. بیات با بیان اینکه نیروگاه‌های CHP هم اکنون تنها یک درصد از برق کشور را تولید می‌کنند، افزود: عدم دریافت به‌موقع مطالبات از وزارت نیرو، عدم صدور مجوز برای راه‌اندازی نیروگاه‌های CHP و دشواری در تامین تجهیزات و قطعات از خارج به‌دلیل تحریم‌های اقتصادی سنگین، همه و همه عواملی هستند که مانع از افزایش سهم نیروگاه‌های CHP در تولید برق کشور می‌شود.
وی در پاسخ به این سوال که آیا پس از تغییرات مدیریتی در شرکت مادر تخصصی مدیریت تولید، انتقال و توزیع نیروی برق ایران (توانیر)، اعتراض یا درخواستی بابت صدور مجوز راه‌اندازی نیروگاه‌های CHP داشته‌اید، گفت: بله؛ در چند جلسه با مدیران وزارت نیرو و توانیر درباره این موضوع بحث و گفتگو کردیم؛ اما تاکنون نتیجه‌ای حاصل نشده که امیدواریم حداکثر تا ماه آینده مشکل صدور مجوز‌های جدید برطرف شود.
این کارشناس صنعت برق گفت: یکی از مشکلات موجود، بلاتکلیفی نیروگاه‌های مقیاس کوچک پس از پایان دوره ۵ ساله خرید تضمینی است، به‌طوری که طبق مصوبه ۳۱۰ هیات تنظیم بازار برق ایران، برق این نیروگاه‌ها خارج از قرارداد‌های شرکت مدیریت شبکه و فقط در ۴ماه پیک مصرف توسط وزارت نیرو خریداری می‌شود و صرفه اقتصادی برای سرمایه‌گذاران نداشته و عملا بسیاری از این نیروگاه‌ها درحال‌حاضر خاموش هستند.
وی افزود: پیشنهاد انجمن در این خصوص خرید برق این نیروگاه‌ها در بازار برق کشور و لغو مصوبه ۳۱۰ هیات تنظیم بازار برق است که تاکنون محقق نشده است. عضو هیات‌مدیره انجمن تولیدکنندگان ترکیبی نیرو، حرارت و برودت ضمن رد این ادعا که نیروگاه‌های CHP رقیب نیروگاه‌های تجدیدپذیر هستند، گفت: درحال‌حاضر بسیاری از کشور‌های توسعه‌یافته و درحال توسعه به این نتیجه رسیده‌اند که نیروگاه‌های CHP یک راهکار مطلوب و عاقلانه برای افزایش تولید انرژی برق، کاهش تلفات شبکه و افزایش بهره‌وری است. امیدوارم مسوولان و دستگاه‌های مرتبط با حوزه نیرو نیز دیر یا زود به این نتیجه برسند که یکی از راهکار‌های مناسب برای جبران کمبود برق در دوران پیک و رشد سالانه مصرف، احداث نیروگاه‌های CHP است.
بیات در ادامه با بیان اینکه با توجه به افزایش نرخ ارز و همچنین تعرفه پایین برق برای مصرف‌کنندگان، احداث نیروگاه‌های مقیاس بزرگ، صرفه اقتصادی ندارد، تصریح کرد: راه‌اندازی نیروگاه‌های CHP نه تنها هزینه پایینی دارد؛ بلکه می‌تواند به اقتصاد برق از راه فروش برق به استخراج‌کنندگان رمز ارز کمک کند. متاسفانه نرخ گاز برای فروش برق به استخراج‌کنندگان رمزارز به ازای هر مترمکعب ۲۰هزار و۸۰۰ ریال اعلام شده و این درحالی است که نرخ گاز نیروگاهی به ازای هر مترمکعب ۵۰ریال است.
وی افزود: از آنجاکه استخراج رمزارز به‌عنوان یک صنعت شناخته شده و نرخ گاز صنعتی ۶۶۱ ریال است تعیین نرخ ۲۰ هزار و ۸۰۰ ریالی برای گاز نیروگاه‌هایی که برق خود را به استخراج‌کنندگان رمزارز می‌فروشند، کمی عجیب و غیرمنصفانه است و باید به این نکته نیز توجه داشت که روزانه ۱۰۰میلیون مترمکعب گاز که امکان صادرات نیز ندارد به هدر رفته و می‌سوزد.
عضو هیات‌مدیره انجمن تولیدکنندگان ترکیبی نیرو، حرارت و برودت گفت: با این نرخ عملا نیروگاه‌های CHP یک بازار مهم و باصرفه اقتصادی را از دست داده‌اند.



ارسال نظر


اگر تصویر خوانا نیست اینجا کلیک کنید
همزمان با تأیید انتشار نظر من، به من اطلاع داده شود.
* نظر هایی كه حاوی توهین است، منتشر نمی شود.
* لطفا از نوشتن نظر های خود به صورت حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.


پرشین ابزار دقیق باتجربه چندین سال در زمینه فروش تجهیزات ابزار دقیق با معروف ترین برندها که دارای بالاترین کیفیت ها و مناسب ترین قیمت ها است فعالیت می کند و توانسته سهم خوبی از بازار ابزار تجهیزات اندازه گیری را به خود اختصاص دهد. ابزار دقیق با کمک ابزاری مانند فلومتر، روتامتر، لول ترانسمیتر، فلو سوئیچ، لول سوئیچ، شیربرقی، سنسور فشار، گیج فشار یا مانومتر و ... پارامترهای مختلفی مانند دما، فشار و جریان را اندازه گیری می کند.

در اندازه گیری مقدار یک کمیت با یک استاندارد مشخص مقایسه می شود و نتیجه به دست آمده به صورت عدد نمایش داده می شود. حال در صنعت برای اندازه گیری کمیت های مختلف مانند دما، فشار و جریان با تجهیزات ابزار دقیق اندازه گیری می کنیم. تجهیزات به 4  گروه عمده تقسیم می شوند:

  1. تجهیزاتی که فقط اندازه گیری کرده و روی نمایش گر خود نشان می دهد.
  2. تجهیزاتی که اندازه گیری می کنند و عدد به دست آمده را ثبت می کنند.
  3. ابزارهایی که این کمیت ها را کنترل می کند.
  4. ابزارهایی که هر سه وظیفه کنترل، ثبت و نمایش را انجام می دهد.

معرفی سیستم ها و تجهیزات ابزار دقیق

تجهیزات ابزار دقیق را می توان با کمک یک مثال ساده بیان کرد. فرض کنید در سیستم تنظیم خودکار سوخت موتور، ترانسمیتر فشارو سنسور سرعت وضعیت موتور را مورد بازبینی قرار می دهد. اطلاعات بدست آمده از طریق این سنسورها به وسیله یک پردازنده مانند شیربرقی به سیگنال های الکتریکی تبدیل می شود و نهایت برای کنترل موتور وظایف مربوطه را انجام می دهد.

انواع فرآیند های کنترل

یکی از روش های انتخاب تجهیزات ابزار دقیق تشخیص این است که دقیقاً چه هدفی دارید و باید ماهیت فرآیند مشخص شود. آیا شما قصد دارید فشار، دما، سطح یا جریان را اندازه بگیرید. هرکدام از این کمیت ها ابزار متفاوتی را دارد که در ادامه با انواع آنها آشنا خواهید شد.

ابزار اندازه گیری دما

از این ابزارها در صنعت بسیار استفاده می شود به عنوان مثال در صنعت پزشکی، دارویی، صنعتی و ... برای اندازه گیری میزان سردی و گرمی یک جسم و مشخص کردن میزان دما از این ابزارها استفاده می کند که به دو دسته کلی ترمومتر و ترموکوپل دسته بندی می شود.

ابزار اندازه گیری فشار

ازنظر فیزیکی فشار مقدار نیرویی است که به سطح وارد می شود. حال میزان فشار وارد شده بر جسم، مایع یا سیال بسیار اهمیت دارد به همین دلیل برای اندازه گیری آن از روش و تجهیزات مختلفی استفاده می شود. فشاری که از در لوله و اتصالات در جریان است در صورتی که تحت کنترل و محدوده مشخص باشد مشکلی پیش نمی آید که این نظارت و کنترل را می توان به کمک فشار سنج ها که به آنها گیج فشار یا مانومتر می گویند انجام داد.

ابزار اندازه گیری جریان یا فلو

میزان جریان عبوری از یک سطح در یک زمان مشخص جریان یا دبی گفته می شود که میزان آن بر اساس حجم، لیتر یا جرم قابل محاسبه است. برای محاسبه فلو از ابزارهای مختلفی مانند فلومتر، فلو سوئیچ، روتامتر استفاده می کنند.

ابزار اندازه گیری سطح

سطح یکی از پارامتر هایی است که کنترل آن در صنعت از اهمیت بالایی برخوردار است و در صوت رد شدن از سطح مورد نظر ممکن است پیامدهای جبران ناپذیری داشته باشد. لول ترانسیمتر یکی از ابزار هایی است که خروجی الکتریکی متناسب با سطح را ایجاد میکند و بعد از رسیدن به سطح مورد نظر خروجی مورد نظر را نمایش میدهد. از ترانسمیتر ها در اندازه گیری سطح مخزن های مختلف استفاده میشود.