چالش های واگذاری شرکت های توزیع به بخش غیردولتی

چالش های واگذاری شرکت های توزیع به بخش غیردولتی


از سال ۱۳۹۲ تا سال ۱۳۹۵ هزینه‌های توزیع دو برابر شده و تعداد کارکنان از ۱۷ هزار نفر به ۶۱ هزار نفر رسیده است که این امر موجب افزایش بهای تمام شده عرضه برق شد. تشکیل نهاد تنظیم مقررات (رگولاتوری) یکی از پیش شرط‌های لازم و ضروری برای موفقیت در خصوصی سازی صنعت برق است. یکی از تبعات منفی تصویب بند ج. تبصره ۱۵ لایحه بودجه سال ۹۷ ایجاد انحصار برای شرکت‌های غیردولتی تولید کننده برق است.

هفته گذشته تصویب بند ج. تبصره ۱۵ لایحه سال ۹۷ توسط مجلس شورای اسلامی واکنش‌های مختلفی در پی داشت.
براساس این بند به دولت (شرکت توانیر) اجازه داده می‌شود از محل مطالبات خود از شرکت‌های توزیع عمومی برق نسبت به افزایش سرمایه در این شرکت‌ها اقدام و سپس وزارت امور اقتصادی و دارایی در اجرای قانون سیاست‌های کلی اصل ۴۴ قانون اساسی سهام مازاد بر ۴۹ درصد شرکت توانیر در این شرکت‌ها را تا سقف ۲۵ هزار میلیارد تومان به بخش غیردولتی با رعایت سیاست‌های کلی اصل ۴۴ قانون اساسی و قوانین و مقررات نحوه واگذاری سهام در قبال مطالبات قطعی آن‌ها از دولت و یا آورده نقدی واگذار کنند.

بر اساس گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس، بند مزبور نه تنها ظرفیت لازم جهت تغییر مالکیت و تعیین وضعیت چهارصد و پنجاه هزارمیلیارد (۴۵۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰) ریال از اموال و دارایی‌های دولت در شبکه‌های توزیع نیروی برق را ندارد، بلکه ظرفیت واگذاری ارائه خدمات رسانی به ۹۹.۹ درصد از مردم که بهترین و گسترده‌ترین شبکه در قیاس با بسیاری از کشور‌های جهان است را ندارد. به علاوه، چون اولاً قانون بودجه سالیانه کل کشور برای دوره صرفاً یکساله به اجرا گذاشته میشود و امکان قانونگذاری‌های ممتد در آن وجود ندارد، ثانیاً تصمیم گیری درخصوص تغییرات ساختاری مقوله‌ای بلندمدت است، پیشنهاد نخست آن بود که بند مزبور از لایحه بودجه سال ۹۷ حذف گردد.
انجام تغییرات ساختاری در وزارت نیرو و به ویژه در شرکت‌های توزیع نیروی برق مشکلاتی را به وجود آورده است، لذا پیشنهاد شده بود دولت در این خصوص اقدام به ارائه لایحه‌ای جداگانه به مجلس شورای اسلامی کند که دربرگیرنده ظرفیت مورد نیاز برای رفع مشکلات موجود در صنعت برق باشد.
گفتنی است اهداف نظام در اجرای قانون سیاست‌های کلی اصل چهل و چهارم قانون اساسی در وزارت نیرو تاکنون محقق نشده و با تغییر وزیر، رویکرد‌ها نسبت به اجرای قانون سیاست‌های کلی اصل چهل و چهارم نیز تغییر یافته است؛ بنابراین ضروری است که پیش از طرح چنین موضوع مهمی، وزارت نیرو نسبت به ارائه عملکرد خود در اجرای قانون سیاست‌های کلی اصل چهل و چهارم اقدام کند.
به علاوه در هنگام طرح موضوع بند ج. تبصره ۱۵ مستندات لازم جهت اثبات اثربخش بودن تصمیم‌ها در تحقق اهداف نظام را ارائه نماید. تجربیات جهانی نشان میدهد، تشکیل نهاد تنظیم مقررات (رگولاتوری) یکی از پیش شرط‌های لازم و ضروری برای موفقیت در تحقق اهداف خصوصی سازی در صنعت برق به دلیل "انحصار طبیعی" این صنعت است لذا باید دولت نسبت به تشکیل نهاد رگولاتوری با توجه به تجربیات موفق جهانی اقدام کند.
چنانچه طرح موضوع بند ج. تبصره ۱۵ در لایحه بودجه سال ۱۳۹۷ ضروری باشد پیشنهاد می‌شود که بند ذیل جایگزین گردد: به دولت (شرکت توانیر) اجازه داده میشود نسبت به افزایش سرمایه خود در شرکت‌های توزیع تا مبلغ ۴۰۰ هزار میلیارد ریال از محل مطالبات ناشی از واگذاری اموال و دارایی‌های خود در این شرکت‌ها اقدام کند. شرکت توانیر مکلف است نسبت به ساماندهی سهام خود در شرکت‌های توزیع نیروی برق با توجه به اموال، دارایی ها، حقوق و تجهیزات خطوط، پست‌ها و سایر لوازم که در اجرای قانون استقلال شرکت‌های توزیع نیروی برق در استان‌ها به این شرکت‌ها واگذار شد به قیمت عادلانه روز اقدام کند. برای اجرای این تبصره، تبصره ۱ ماده ۴ قانون خدمات کشوری در سال ۹۷ برای وزارت نیرو موقوف الاجرا خواهد شد.
تجربه‌های گذشته کشور در اجرای قانون اجرای سیاست‌های کلی اصل و چهل و چهارم قانون اساسی کشور در وزارت نیرو از انحراف مسیر صحیح خصوصی سازی را نشان می‌دهد. این مهم قبلا مورد انتقاد ریاست مجلس شورای اسلامی نیز قرار گرفته است.
گفتنی است از سال ۱۳۹۲ تا سال ۱۳۹۵ هزینه‌های توزیع دو برابر شده و تعداد کارکنان از ۱۷ هزار نفر به ۶۱ هزار نفر رسیده است که این امر موجب افزایش بهای تمام شده عرضه برق، بدهی‌های های چندین هزار میلیاردی وزارت نیرو به بخش غیردولتی شده است.
بررسی تجربه کشور‌های دیگر نشان می‌دهد مهیا نبودن شرایط مزبور موجب افزایش بهای تمام شده عرضه برق و کاهش کیفیت خدمات رسانی به مردم شده است.
به دلیل وجود انحصار طلبی در شبکه‌های برق و ضرورت استمرار امنیت تامین انرژی برق در شرایط کنونی صرفا می‌توان بهره برداری؛ نگهداری و خدمات رسانی به مشترکان را به بخش خصوصی واگذار کرد و لزومی به واگذاری اموال دولتی به بخش غیردولتی وجود ندارد چراکه واگذاری مالکیت شبکه‌های توزیع برق به بخش غیردولتی با چالش‌ها و مشکلات عدیده‌ای همراه خواهد بود.
یکی از تبعات منفی تصویب بند ج. تبصره ۱۵ لایحه بودجه سال ۹۷ ایجاد انحصار برای شرکت‌های غیردولتی تولید کننده نیروی برق است. زیرا با تصویب این بند شرکت‌های غیردولتی تولیدکننده نیروی برق می‌توانند نسبت به خرید سهام مازاد شرکت‌های توزیع نیروی برق از محل مطالبات قطعی صنعت برق اقدام نمایند.
در چنین شرایطی طرفین معامله به طور همزمان هم خریدار و هم فروشنده خواهند بود و بروز تبعات منفی ناشی از این شرایط در معاکلات بازار برق دور از انتظار نخواهد بود.


منبع : برق نیوز 



ارسال نظر


اگر تصویر خوانا نیست اینجا کلیک کنید
همزمان با تأیید انتشار نظر من، به من اطلاع داده شود.
* نظر هایی كه حاوی توهین است، منتشر نمی شود.
* لطفا از نوشتن نظر های خود به صورت حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.


پرشین ابزار دقیق باتجربه چندین سال در زمینه فروش تجهیزات ابزار دقیق با معروف ترین برندها که دارای بالاترین کیفیت ها و مناسب ترین قیمت ها است فعالیت می کند و توانسته سهم خوبی از بازار ابزار تجهیزات اندازه گیری را به خود اختصاص دهد. ابزار دقیق با کمک ابزاری مانند فلومتر، روتامتر، لول ترانسمیتر، فلو سوئیچ، لول سوئیچ، شیربرقی، سنسور فشار، گیج فشار یا مانومتر و ... پارامترهای مختلفی مانند دما، فشار و جریان را اندازه گیری می کند.

در اندازه گیری مقدار یک کمیت با یک استاندارد مشخص مقایسه می شود و نتیجه به دست آمده به صورت عدد نمایش داده می شود. حال در صنعت برای اندازه گیری کمیت های مختلف مانند دما، فشار و جریان با تجهیزات ابزار دقیق اندازه گیری می کنیم. تجهیزات به 4  گروه عمده تقسیم می شوند:

  1. تجهیزاتی که فقط اندازه گیری کرده و روی نمایش گر خود نشان می دهد.
  2. تجهیزاتی که اندازه گیری می کنند و عدد به دست آمده را ثبت می کنند.
  3. ابزارهایی که این کمیت ها را کنترل می کند.
  4. ابزارهایی که هر سه وظیفه کنترل، ثبت و نمایش را انجام می دهد.

معرفی سیستم ها و تجهیزات ابزار دقیق

تجهیزات ابزار دقیق را می توان با کمک یک مثال ساده بیان کرد. فرض کنید در سیستم تنظیم خودکار سوخت موتور، ترانسمیتر فشارو سنسور سرعت وضعیت موتور را مورد بازبینی قرار می دهد. اطلاعات بدست آمده از طریق این سنسورها به وسیله یک پردازنده مانند شیربرقی به سیگنال های الکتریکی تبدیل می شود و نهایت برای کنترل موتور وظایف مربوطه را انجام می دهد.

انواع فرآیند های کنترل

یکی از روش های انتخاب تجهیزات ابزار دقیق تشخیص این است که دقیقاً چه هدفی دارید و باید ماهیت فرآیند مشخص شود. آیا شما قصد دارید فشار، دما، سطح یا جریان را اندازه بگیرید. هرکدام از این کمیت ها ابزار متفاوتی را دارد که در ادامه با انواع آنها آشنا خواهید شد.

ابزار اندازه گیری دما

از این ابزارها در صنعت بسیار استفاده می شود به عنوان مثال در صنعت پزشکی، دارویی، صنعتی و ... برای اندازه گیری میزان سردی و گرمی یک جسم و مشخص کردن میزان دما از این ابزارها استفاده می کند که به دو دسته کلی ترمومتر و ترموکوپل دسته بندی می شود.

ابزار اندازه گیری فشار

ازنظر فیزیکی فشار مقدار نیرویی است که به سطح وارد می شود. حال میزان فشار وارد شده بر جسم، مایع یا سیال بسیار اهمیت دارد به همین دلیل برای اندازه گیری آن از روش و تجهیزات مختلفی استفاده می شود. فشاری که از در لوله و اتصالات در جریان است در صورتی که تحت کنترل و محدوده مشخص باشد مشکلی پیش نمی آید که این نظارت و کنترل را می توان به کمک فشار سنج ها که به آنها گیج فشار یا مانومتر می گویند انجام داد.

ابزار اندازه گیری جریان یا فلو

میزان جریان عبوری از یک سطح در یک زمان مشخص جریان یا دبی گفته می شود که میزان آن بر اساس حجم، لیتر یا جرم قابل محاسبه است. برای محاسبه فلو از ابزارهای مختلفی مانند فلومتر، فلو سوئیچ، روتامتر استفاده می کنند.

ابزار اندازه گیری سطح

سطح یکی از پارامتر هایی است که کنترل آن در صنعت از اهمیت بالایی برخوردار است و در صوت رد شدن از سطح مورد نظر ممکن است پیامدهای جبران ناپذیری داشته باشد. لول ترانسیمتر یکی از ابزار هایی است که خروجی الکتریکی متناسب با سطح را ایجاد میکند و بعد از رسیدن به سطح مورد نظر خروجی مورد نظر را نمایش میدهد. از ترانسمیتر ها در اندازه گیری سطح مخزن های مختلف استفاده میشود.