مشترکانی که زیر الگوی مصرف تعیین شده برای هر منطقه برق مصرف میکنند، مشمول هیچ افزایش قیمتی نشده و کماکان نظام تعرفهگذاری مصوب سال ۱۳۹۷ برای این مشترکان لحاظ خواهد شد؛ همچنین تعرفه برق مشترکان خانگی با مصرف بالاتر از الگو برای مصارف کمتر از الگو بر اساس جدول فعلی، مازاد بر آن تا یک و نیم برابر، تا دو برابر و مصارف بیش از دو برابر به ترتیب با ضریب ۱.۵ برابر، ۲.۵ برابر و ۳.۵ برابر هزینه تأمین برق (متوسط نرخ قراردادهای خرید تضمینی برق از نیروگاههای حرارتی دو سال گذشته به علاوه هزینه نقل و انتقال برق (ترانزیت) و هزینه سوخت با تعرفه نیروگاهی) محاسبه و دریافت میشود.
اصطلاح "الگوی مصرف" یکی از موضوعاتی است که در این آئیننامه مورد تاکید قرار گرفته، بر همین اساس در این گزارش به منظور تنویر افکار عمومی، به کم و کیف این اصطلاح کلیدی پرداخته شده است.
الگوی مصرف چیست؟
کارشناسان و متخصصان صنعت برق پس از بررسی دقیق مصارف مشترکان بر اساس چندین مولفه، برای میزان مناسب مصرف برق مشترکان الگویی طراحی کردند که یک اقدام اصولی بوده و معمولا جزو برنامههای اصلی کشورها برای ارائه خدمات بهتر به مشترکان است.
این الگو ابتدا بر اساس آب و هوا و اقلیم کشور و با توجه به میزان متوسط دمای هوا به مناطق مختلف "معتدل یا عادی" و "گرمسیری" تقسیم شده، سپس در راستای نیاز خانوارهای مختلف به استفاده از انرژی برق، وسایلی مانند روشنایی، ماشین لباسشویی و ظرفشویی، اتو، یخچال و ... که به طور معمول برای رفاه مورد نیاز بوده، درنظر گرفته شده است.
البته با توجه به نیاز مناطق مختلف، میزان مصرف معمول این وسایل محاسبه شده و در نتیجه کارشناسان به الگوهای مصرف برق برای مناطق مختلف کشور رسیدند که برای مثال برای مناطق معتدل و عادی مثل تهران، مشهد، شیراز و اصفهان در فصلهای سرد سال ۲۰۰ کیلووات ساعت در ماه بوده و در ماههای گرم با توجه به نیاز به وسایل سرمایشی الگو به ۳۰۰ کیلووات ساعت رسیده است.
بر اساس این گزارش، میزان الگو در مناطق گرمسیری با توجه به میزان و پایداری گرما تا ۱۰ برابر این الگو یعنی ۳ هزار کیلووات ساعت ماهیانه در ماههای گرم سال تدوین شده است.
این گزارش حاکی است، طبق اعلام مدیران صنعت برق کشور بر اساس آخرین آمار و اطلاعات، ۷۵ درصد از مشترکان این صنعت ماهیانه تا سقف الگو، برق مصرف کرده و ۲۵ درصد مصرفکنندگان نیز بالاتر از سقف الگو از این انرژی مهم استفاده میکنند.